Υπογραφή ενεργειακών συμφωνιών με απούσα την Ελληνική πλευρά

Υπογραφή ενεργειακών συμφωνιών με απούσα την Ελληνική πλευρά

Αρ. Πρωτ. 537/29.07.2010

Προς Υπουργούς:

- Εξωτερικών

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

- Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες μιας κατάστασης με έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, που πλήττει τα συμφέροντα και τη  γεωστρατηγική θέση της χώρας μας. Πρόσφατα, στην Βουλγαρική πρωτεύουσα υπογράφηκαν σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρωσίας, που αφορούν την επίσπευση της κατασκευής του ρωσο-ιταλικού αγωγού South Stream, η οποία θα επιτρέψει στη Σόφια να διασφαλίσει τον εφοδιασμό της σε αέριο, καθώς επίσης  και συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε της Βουλγαρίας.

Η υπογραφή αυτού του «οδικού χάρτη» από υψηλούς αξιωματούχους των δυο κυβερνήσεων, που σκοπό έχει να επισπεύσει την εφαρμογή του προγράμματος του αγωγού, είναι χαρακτηριστική, καθώς απουσιάζει από αυτή κάθε στοιχείο που αφορά την Ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, για τον οποίο οι παλινωδίες και τα ολέθρια λάθη της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου του Πρωθυπουργού προσωπικά,  ήταν μοιραία για την πορεία κατασκευής του.

Πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην γειτονική χώρα και αναρωτιόμαστε εάν έθεσε στις εκεί συνομιλίες του το θέμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και το γεγονός της λήψης μονομερών αποφάσεων εκ μέρους της Βουλγαρικής Κυβέρνησης και του ίδιου του Βούλγαρου Πρωθυπουργού κ.Μπορίσοφ στο ζήτημα της αποχώρησης της Βουλγαρίας από την τριμερή συμφωνία (Ρωσία-Ελλάδα-Βουλγαρία). Η αδιαφορία και η απαξίωση του κ.Μπορίσοφ για το συγκεκριμένο έργο είναι προφανής και εγείρονται εύλογα ερωτήματα, τα οποία απαιτούν απάντηση από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Την ίδια στιγμή, που έχει στηθεί αυτό το σκηνικό στις γείτονες χώρες, η Τουρκία έχει προχωρήσει ήδη στην υπογραφή συμφωνιών πυρηνικής συνεργασίας με την Ρωσία, συμφωνίες που αφορούν την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε θέματα πυρηνικής ενέργειας. Η απουσία της χώρας μας από τέτοιου είδους κινήσεις, είναι αποτέλεσμα της αδιαφορίας που χαρακτηρίζει την Ελληνική Κυβέρνηση σε ζητήματα υψίστης εθνικής συμφωνίας που μεταβάλουν ραγδαία  τον γεωστρατηγικό χάρτη της περιοχής.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Έχει θέσει ο Πρωθυπουργός το θέμα της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, στις συνομιλίες που είχε κατά την πρόσφατη  επίσκεψή του στην Βουλγαρία, ποιες οι απαντήσεις που πήρε σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και πως σκοπεύει να το αντιμετωπίσει;

- Ποια είναι η θέση και ο ρόλος της χώρας μας στην διαμόρφωση του γεωστρατηγικού χάρτη, έτσι όπως αυτός διαμορφώνεται στην περιοχή και ποιες οι ενέργειες της Κυβέρνησης στα σημαντικά ζητήματα που έχουν ανακύψει με την υπογραφή των παραπάνω ενεργειακών συμφωνιών και την παντελή  απουσία της  Ελληνικής διπλωματίας;

Απαντήσεις Υπουργείων